Aloo Paratha Recipe in Hindi आलू परांठा बनाने की विस्तृत विधि
Aloo Paratha Recipe in Hindi आलू परांठा बनाने की विस्तृत विधि
aloo paratha recipe in hindi आलू परांठा एक बहुत ही स्वादिष्ट और लोकप्रिय भारतीय डिश है। इस डिश को बनाने में कुछ समय लगता है लेकिन यह खाने में बहुत ही स्वादिष्ट होता है। इस लेख में हम आपको आलू परांठा बनाने की विस्तृत विधि( Alloo paratha banane ki vidhi ) बताएंगे जो आपको आसानी से समझ में आ जाएगी।indian allo paratha recipe in hindi aloo paratha recipe in hindi best aloo paratha recipe in hindi आलू के पराठे रेसिपी इन हिंदी
etc. knowledge this article simple way
aloo paratha recipe in hindi सामग्री:
- 2 कप आटा
- 4 मध्यम आकार के आलू
- 1 छोटा कटोरा नमक
- 1 छोटा कटोरा हल्दी
- 1 छोटा कटोरा लाल मिर्च पाउडर
- 1 छोटा कटोरा जीरा पाउडर
- 1 छोटा कटोरा धनिया पाउडर
- घी
विधि:aloo paratha recipe in hindi
सबसे पहले आलू को धोकर उबाल लें। उबलते समय ध्यान रखें कि आलू अधिक नरम नहीं हो जाएं। अब उन्हें छोटे छोटे टुकड़ों में काट लें।
अब आटे में नमक, हल्दी, लाल मिर्च पाउडर, जीरा पाउडर और धनिया पाउडर मिलाएं। इसके बाद पानी डालकर आटा गूँथ लें।
आटे को ढककर 10-15 मिनट के लिए रख दें।
एक छोटी लोई लेकर उसे गर्म करें।
आटे से थोड़ी मात्रा में ले और उसे गोलाकार बना लें। अब इस गोलाकार आटे के बीच में आलू भर दें।
अब इस आटे के गोलाकार को फिर से ढककर उसे बेलन से बेल लें। ध्यान रखें कि आटा गला हुआ नहीं होना चाहिए।
अब एक तले या तवे को गर्म करें। उस पर आलू परांठा रखें और उसको हल्के से सुनहरा होने तक दोनों तरफ से सेकें।
अब उस पर थोड़ा सा घी डालें और दोनों तरफ से सेकें। इस तरह सभी परांठे बनाएं।
गरमा-गरम आलू परांठे को दही, अचार या चटनी के साथ सर्व करें।
आपका स्वादिष्ट आलू परांठा तैयार है।
ध्यान दें कि यदि आप आलू परांठा बनाते समय आटे में सब्जियों या मसालों का उपयोग करना चाहते हैं, तो उन्हें आलू के साथ मिलाकर परांठे बनाएं।
इस रेसिपी को स्वास्थ्यी तरीके से बनाने के लिए आपको स्वस्थ तेलों का उपयोग
aloo paratha recipe in English
Aloo paratha is a popular Indian dish that is loved by people all over the world. This dish is easy to make, delicious, and can be enjoyed for breakfast, lunch, or dinner. In this article, we will share with you an easy and tasty aloo paratha recipe that you can try at home.
Ingredients: aloo paratha recipe
- 2 cups of wheat flour
- 3 medium-sized boiled potatoes
- 2 green chilies, finely chopped
- 1 tsp cumin seeds
- 1 tsp coriander powder
- 1 tsp red chili powder
- Salt to taste
- Water as required
- Ghee or butter for cooking
Directions: aloo paratha recipe in hindi
- Start by preparing the dough. In a mixing bowl, add the wheat flour and a pinch of salt. Gradually add water and knead the dough until it becomes smooth and elastic. Cover it with a damp cloth and let it rest for 15 minutes.
- In another bowl, mash the boiled potatoes and add chopped green chilies, cumin seeds, coriander powder, red chili powder, and salt. Mix well until the filling is well combined.
- Take a small ball of dough and flatten it with a rolling pin. Place a tablespoon of the potato filling in the center of the flattened dough.
- Bring the edges of the dough together and seal it tightly, making sure that there are no holes or gaps. Flatten it again with a rolling pin, making sure that the filling is evenly distributed.
- Heat a griddle or a tawa on medium-high heat. Place the paratha on the tawa and cook for about 30 seconds.
- Flip the paratha and spread a little ghee or butter on the surface. Cook for another 30 seconds until the paratha turns golden brown.
- Flip the paratha again and apply ghee or butter on the other side as well. Cook until both sides are golden brown and crispy.
- Repeat the process with the remaining dough and filling.
Aloo paratha is ready to be served! You can serve it with your favorite chutney, raita, or pickle.
Share your all friends
Post a Comment